Πόσοι αναγνώστες επισκέφτηκαν το blog μας ;

Myriel Barberi : Η κομψότητα του σκαντζόχοιρου ( ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ )


Σπάνιες στιγμές αληθινής ομορφιάς μέσα από υπέροχες σελίδες λογοτεχνίας, με έξυπνο χιούμορ, ευαισθησία και αγάπη για τη ζωή, σε μια αριστουργηματική αφήγηση με δύο πρόσωπα:
"Το όνομα μου είναι Ρενέ. Είμαι πενήντα τεσσάρων χρονών, χήρα, μικρόσωμη, στρουμπουλή και άσχημη. Τα τελευταία είκοσι εφτά χρόνια είμαι η θυρωρός του κτιρίου στην οδό Γκρενέλ 7, ενός όμορφου μεγάρου, που χωρίζεται σε οκτώ μεγάλα υπερπολυτελή διαμερίσματα. Δε σπούδασα, ήμουν πάντοτε φτωχή, διακριτική και ασήμαντη. Ανταποκρίνομαι όμως τέλεια σε ό,τι η κοινωνία πιστεύει ως υπόδειγμα θυρωρού πολυκατοικίας· κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι γνωρίζω πολύ περισσότερα από τους πλούσιους αλαζόνες".
"Το όνομα μου είναι Παλόμα. Είμαι δώδεκα χρονών και μένω στην οδό Γκρενέλ 7, σ' ένα αρχοντικό διαμέρισμα. Εντούτοις, παρά την καλοτυχία και τα πλούτη, από πολύ καιρό ξέρω ότι ο τελικός προορισμός μου είναι η γυάλα με τα ψάρια. Πώς το γνωρίζω; Τυχαίνει να είμαι έξυπνη. Εξαιρετικά έξυπνη, μάλιστα. Γι' αυτό έχω πάρει την απόφαση μου· στο τέλος της σχολικής χρονιάς, τη μέρα των γενεθλίων μου, στις 16 Ιουνίου, θ' αυτοκτονήσω".
Δύο ηρωίδες διαφορετικές μεταξύ τους, με κρυμμένους εσωτερικούς κόσμους και ανείπωτα μυστικά, που θα αποκαλυφθούν με την άφιξη του κυρίου Όζου, ενός καλλιεργημένου και πλούσιου Γιαπωνέζου.

Η ΜΙΡΙΕΛ ΜΠΑΡΜΠΕΡΙ γεννήθηκε στο Μαρόκο το 1969. Σπούδασε φιλοσοφία και διδάσκει στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Δασκάλων στη Νορμανδία. Το μυθιστόρημα ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΩΝ ΧΕΙΛΙΩΝ ΜΟΥ… Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ είναι το πρώτο της βιβλίο. Αμέσως έγινε δεκτό απ’ το γαλλικό αναγνωστικό κοινό με διθυραμβικές κριτικές και μάλιστα τιμήθηκε με το Βραβείου Καλύτερου Βιβλίου Γαστρονομικής Λογοτεχνίας. Η ίδια η συγγραφέας εξομολογείται ότι λατρεύει τόσο την καλή κουζίνα όσο και την περιγραφή των αισθήσεων: «Αν μπορούσα να αλλάξω επάγγελμα», λέει σε μια συνέντευξή της, «θα ήθελα να γίνω κριτικός γεύσης: να πληρώνομαι για να τρώω και ύστερα να περιγράφω λεπτομερώς κάθε γεύση κι αίσθηση». Την αγάπη της για το φαγητό από τα παιδικά της ακόμη χρόνια, την κληρονόμησε από τον πατέρα της και τη μοιράζεται με το σύζυγό της, στον οποίο εξάλλου ανήκουν κάποιες από τις λαχταριστές συνταγές που αναφέρονται στο βιβλίο. Όσο για την ίδια, αν και γευσιγνώστρια, κρατά τις αποστάσεις της από την κουζίνα τους σπιτιού της: θα ακουστεί παράξενο, αλλά απεχθάνεται το μαγείρεμα και δε μαγειρεύει καθόλου καλά!
 

1 σχόλιο:

Apis Mellifica είπε...

Πραγματικά απολαυστικό αυτό το βιβλίο και ωραία η ανάρτηση!