Τι διαβάζουμε;

Ισίδωρος Ζουργός : στη σκιά της πεταλούδας (ΠΑΤΑΚΗ)

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα του ευρύτερου βορειοελλαδικού χώρου μέσα από το χρονικό δύο οικογενειών που απλώνεται σε τρεις ολόκληρες γενιές. Από την Ανατολική Ρωμυλία και την Αδριανούπολη στα τέλη του 19ου αιώνα και από τα καμένα χωριά των φυλετικών ανταγωνισμών στη Μακεδονία της ίδιας εποχής, έως τη σημερινή Θεσσαλονίκη, οι πόλεμοι, η προσφυγιά, ο ιδρώτας και τα πάθη τόσων χρόνων έρχονται και στραγγίζουν στη συνάντηση ενός άντρα και μιας γυναίκας έναν τριήμερο καύσωνα του Αυγούστου κάτω από περίεργες συνθήκες.
Είναι ακόμη ένα μυθιστόρημα-έπος του αγώνα της καθημερινής ζωής, καθώς και μια ελεγεία των «αποτυχημένων», του έρωτα και του χρόνου που περνά. Πιο πολύ όμως είναι το εκτενές μυθιστόρημα της Θεσσαλονίκης. Τα κτίρια, οι δρόμοι, τα στέκια, οι γωνιές της, οι εξοχές της, τα περίχωρα, το δέρμα της ολόκληρο, με το αποτύπωμα ενός ολόκληρου αιώνα.

Ο Ισίδωρος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964 και είναι εκπαιδευτικός . Το μυθιστόρημά του στη σκιά της πεταλούδας (2005) είναι το 4ο μετά τον Φράουστ (ΛΙΒΑΝΗ 1995) τα Αποσπάσματα από το βιβλίο του ωκεανού (ΠΑΤΑΚΗ 2000) και το Η ψύχα εκείνου του καλοκαιριού (ΠΑΤΑΚΗ 2002)

Συναρπαστική πλοκή, εκπληκτική ζωντάνια αφηγηματικού λόγου, ένσαρκος στη ζωή προβληματισμός για το "πανάρχαιο δράμα" , τη συνάντηση του ανθρώπου με την προσωπική του αποτυχία και την πτώση. Σχόλιο.. Χρήστος Γιανναράς 25-9-2005 εφημερίδα Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: