Πόσοι αναγνώστες επισκέφτηκαν το blog μας ;

Μάρω Δούκα : Αθώοι και φταίχτες

     Γεννήθηκε το 1947 στα Χανιά (Κρήτη) και από το 1966 είναι μόνιμος κάτοικος της Αθήνας. Είναι απόφοιτος του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η Μάρω Δούκα έχει τιμηθεί με το «Βραβείο Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης για το συγγραφικό έργο της «Η αρχαία σκουριά». Επίσης με το Β’ Κρατικό Βραβείο για το μυθιστόρημά της «Πλωτή πόλη». Για δε το μυθιστόρημά της «Αθώοι και φταίχτες» τιμήθηκε αφενός με το Βραβείο Πεζογραφίας «Κώστα Ουράνη» της Ακαδημίας Αθηνών, αφετέρου με το Βραβείο Balkanika (2005).
Πολλά από τα διηγήματα και μυθιστορήματα της Μ. Δούκα έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες.
 Το μυθιστόρημα «Αθώοι και φταίχτες» (Αθήνα 2007) κινείται σε πολλαπλές ειδολογικές κατευθύνσεις και χρονικά επίπεδα: ένας αινιγματικός φόνος που απασχολεί την αστυνομία, καθώς και η ιστορία μιας παλιάς οικογένειας είναι η αφετηρία για μια κριτική ματιά στην κλειστή κρητική κοινωνία, αλλά επίσης και για την εκτενή αναφορά στο (κυρίως οθωμανικό) πολυεθνικό και πολυγλωσσικό παρελθόν της Κρήτης. Παρά την παράλληλη χρήση διαφορετικών λογοτεχνικών ειδών (αστυνομικό μυθιστόρημα, οικογενειακή saga, ιστορικό μυθιστόρημα), η οποία απαιτεί εν μέρει λεπτομερείς αναφορές στην ιστορία της πόλης των Χανίων και της Κρήτης γενικότερα, αποτέλεσμα μακράς και επιμελούς έρευνας, η Δούκα δεν παραμελεί το ιδιαίτερο στίγμα της: οι χαρακτήρες είναι ζωντανοί και δρουν με φόντο έναν πειστικό και καλοστημένο καμβά ιδιαίτερων ψυχικών καταστάσεων και σχέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: