Πόσοι αναγνώστες επισκέφτηκαν το blog μας ;

Ντάνιελ Κέλμαν : Φ ή μ η

Ο Ντάνιελ Κέλμαν γεννήθηκε στο Μόναχο το 1975 και σε ηλικία 22 ετών έγραψε το πρώτο του βιβλίο. Έγινε διάσημος στη Γερμανία και σε ολόκληρο τον κόσμο με το μυθιστόρημά του Η μέτρηση του κόσμου, το οποίο πραγματοποίησε στη χώρα του τις μεγαλύτερες πωλήσεις από την εποχή του "Αρώματος" του Πάτρικ Ζύσκιντ (1985). Θεωρείται το νέο μεγάλο ταλέντο της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Το τελευταίο του (σπονδυλωτό) μυθιστόρημα έχει τον τίτλο "Φήμη".
Μια γρήγορη έρευνα στο ίντερνετ για τον Ντάνιελ Κέλμαν ανέσυρε ένα στοιχεία εξαιρετικά ενδιαφέρον: ο νεαρός αυτός συγγραφέας – είναι 35 χρονών – είναι γνωστός σχεδόν παντού – με χιλιάδες αντίτυπα για το βιβλίο του Measuring the World – εκτός από την Αμερική. Και το γεγονός αυτό είναι ενδιαφέρον όσο και παράδοξο, γιατί – τουλάχιστον από ότι είδα διαβάζοντας την 'Φήμη' είναι ίσως ο πιο 'αμερικάνος' ευρωπαίος συγγραφέας που έχω διαβάσει.
Το επόμενο στοιχείο της έρευνας μιλά για τον επηρεασμό του Κέλμαν από τον νοτιοαμερικανικό μαγικό ρεαλισμό. Αυτό ομολογώ ίσως να μην είναι τόσο εμφανές στην Φήμη, όμως αν πιστέψει κανείς την 'κληρονομική' σχέση της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας με τον μαγικό ρεαλισμό τότε ίσως η γραφή του να μοιάζει με την αμερικανική λόγω αυτής της συγγενικής σχέσης αλλά με έναν ανεξάρτητο από την ίδια αμερικανική λογοτεχνία τρόπο.
Δεν έχει σημασία τελικά. Η Φήμη είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που αποτελείται απο πολλές ψηφίδες μικρές και μεγάλες. Οι μεγάλες ψηφίδες είναι τα εννέα διηγήματα που το απαρτίζουν και οι οποίες λειτουργούν ανεξάρτητα η μία με την άλλη. Οι μικρές ψηφίδες είναι οι λεπτομέρειες της κάθε ιστορίας που συνδέουν την μια με την άλλη με πολύπλοκο σχετικά τρόπο. Μιλώντας από πείρα αυτός ο τρόπος στησίματος ενός βιβλίου είναι πολύ δύσκολος για τον συγγραφέα αλλά εδώ ο Κέλμαν έχει καταφέρει να το κάνει να φαίνεται απλούστατο στο μάτι του αναγνώστη. Και για μένα αυτό είναι κατόρθωμα για το οποίο του αξίζουν πολλά μπράβο. Το σίγουρο είναι πως η ανάγνωση αυτή μου άνοιξε την όρεξη για να διαβάσω και άλλα βιβλία του. Φτάνει να βρω τον χρόνο.
Βιβλιογραφία :
  • Beerholms Vorstellung (1997)
  • Unter der Sonne (1998)
  • Mahlers Zeit (1999)
  • Der fernste Ort (2001)
  • Ich und Kaminski (2003) (στα ελληνικά: Εγώ και ο Καμίνσκι (2008))
  • Die Vermessung der Welt (2005) (στα ελληνικά: Η μέτρηση του κόσμου (2007))
  • Wo ist Carlos Montúfar? (2005)
  • Ruhm (2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια: