Πόσοι αναγνώστες επισκέφτηκαν το blog μας ;

Λάβετε θέσεις. Έτοιμοι. Μπρος!

Ας γράψουμε λοιπόν κείμενα με οποιαδήποτε μορφή και διάθεση εμπνευσμένα αυτή τη φορά από στίχους τραγουδιών. 

Μπορεί ο καθένας να γράψει με αφορμή την ομάδα στίχων που του "μιλάει" περισσότερο. Μπορεί να γράψει με αφορμή και τις δύο ομάδες. Μπορεί ακόμη να γράψει ένα κείμενο εμπνευσμένο συνδυαστικά και από τις δύο.  

Τα κείμενα μπορούν να αποτελούνται από μία μέχρι χίλιες λέξεις.
Να θέσουμε μια προθεσμία μέχρι την επόμενη Τετάρτη (1η Ιουνίου);

Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στη Βάσια ή σε μένα για να τα κρεμάμε στο blog-τετράδιο (www.bohemiansteam.blogspot.com) κάτω από την καρτέλα "Εμπνεύσεις".

Στη συνάντηση της 1ης Ιουνίου μπορούμε να αποφασίσουμε μαζί αν και πώς θα επιλέξουμε το καλύτερο κείμενο.

Ακολουθούν οι στίχοι και τα τραγούδια που πρότεινε ο Παναγιώτης.

Ξύστε τα μολύβια σας, αγοράστε καινούρια στυλό, ξεθάψτε τα τετράδιά σας κι αρχίστε!

Άντρια


Μακριά σου ένα χρόνο αγάπη μου,
μακριά σου ένα χρόνο δεν ανάσανα.
Μακριά σου ένα χρόνο δεν ανάσανα,
δεν αντέχω σ' άλλο πόνο σ' άλλα βάσανα.

Την πίκρα την μεγάλη αγάπη μου,
την πίκρα την μεγάλη δεν την μπόρεσα.
Την πίκρα την μεγάλη δεν την μπόρεσα,
ξαναγύρισε και πάλι σε συγχώρεσα. 
(Από το τραγούδι "Μακριά σου ένα χρόνο")


 Τα τσιγάρα αναβοσβήνω
κάνω το πικρό γλυκό
κι ο καπνός που πάει πάνω
φτιάχνει ένα μηδενικό

Φίλοι με ρωτούν τι κάνω
πώς τα πάω πώς περνώ
κι εγώ ανάβω ένα τσιγάρο
και δεν ξέρω τι να πω

(Από το τραγούδι "Τα τσιγάρα")


Ο κ. Κ. κοίταζε τη ζωγραφιά που είχε κάνει η ανεψιά του. Έδειχνε μια κότα που πετούσε πάνω από την αυλή. Γιατί η κότα σου έχει τρία πόδια; ρώτησε ο κ. Κ. Μα οι κότες δεν μπορούν να πετάξουν, αποκρίθηκε η μικρή καλλιτέχνις, της χρειάζεται λοιπον ένα τρίτο πόδι για να πάρει φόρα. Χαίρομαι που ρώτησα, είπε ο κ. Κ.

Από το Ιστορίες του κ. Κόυνερ του Bertolt Brecht

Άντρια 


Πέρα από το πορτρέτο - Beyond face


ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΙΝΤΕΟ.


Στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην συμβολή των οδών Γρ. Λαμπράκη και Κλεάνθους 57, στην Άνω Τούμπα, τηλ. 2310425531, συνεχίζεται με επιτυχία η έκθεση φωτογραφίας "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ - BEYOND FACE"

Στα πλαίσια αυτής της έκθεσης και συνεχίζοντας τις παράλληλες εκδηλώσεις της, την Παρασκευή 20 Μαΐου 2011, στις 19.00', θα γίνει ξενάγηση από τον επιμελητή της. Στη συνέχεια,  θα προβληθεί το νέο video του Σταύρου Δαγτζίδη, με υλικό από το workshop του φωτογράφου Wolfgang Brenner (ένας από τους συμμετέχοντες στην έκθεση Γερμανούς φωτογράφους), που έγινε στις 4 Μαΐου, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Goethe Institut της Θεσσαλονίκης.  
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Παρόντες θα είναι πολλοί από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες για έναν πιο δημιουργικό επί του θέματος διάλογο.


Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Σταύρος Δαγτζίδης, Αλέκα Τσιρώνη, Αναστασία Δημητριάδη, Γιάννης Χολογγούνης, Βασίλης Καρκατσέλης, Θανάσης Ράπτης, Μπάμπης Βενετόπουλος (video art), Θανάσης Πάλλας (interactive video-εγκατάσταση), Αργύρης Λιαπόπουλος, Αχιλλέας Σαββόπουλος, Δημήτρης Τριανταφύλλου, Κοσμάς Έμμογλου, Σωτήρης Παπανικολάου, Δημήτρης Ζωγράφος, Μαρίνα Προβατίδου, Κάλλη Μπέλλου, Διονυσία Γκέκα,
Gihan Tubbeh (PE), Claudia Balsters (DE), Walter Schels (DE), Stefan Panhans (video) (DE), Wolfgang Brenner (DE).

Επιμέλεια: Θανάσης Ράπτης
Διάρκεια: Μέχρι την Κυριακή 22 Μαΐου 2011
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 10.00' – 14.00' & 18.00' – 21.00', Σάββατο 18.00' – 21.00', Κυριακή 10.00' – 14.00'

Πιάστε τα μολύβια!


Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της Θεσσαλονίκης ο ΙΑΝΟS διοργανώνει διαγωνισμό διηγήματος με τίτλο 'Θεσσαλονίκη 2012' και καλεί ερασιτέχνες συγγραφείς να συμμετέχουν, με διηγήματα που αντανακλούν το πνεύμα της πόλης.

Ο διαγωνισμός διηγήματος είναι η δεύτερη δράση για την Θεσσαλονίκη, μετά τον διαγωνισμό φωτογραφίας που διοργανώθηκε στις αρχές του 2011 και στέφθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Το κοινό θα έχει την δυνατότητα να δηλώσει συμμετοχή στο site του διαγωνισμού www.ianos2012.gr όπως επίσης και με ηλεκτρονική μορφή στα καταστήματα της Αλυσίδας Πολιτισμού ΙΑΝΟS, Αριστοτέλους 7 (Θεσσαλονίκη), Σταδίου 24 (Αθήνα). Οι συμμετοχές θα αξιολογηθούν από τριμελή επιτροπή, η οποία θα αναδείξει τους 3 νικητές ενώ επίσης τα καλύτερα διηγήματα θα συμπεριληφθούν σε ειδική έκδοση που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΙΑΝΟS.

Τα διηγήματα πρέπει να υποβληθούν στην Ελληνική γλώσσα και μπορεί να αποτελούν πραγματικές ή φανταστικές ιστορίες. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν όλοι, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή ηλικίας.

Την επιτροπή αποτελούν οι συγγραφείς: Πάνος Θεοδωρίδης, Πέτρος Μάρκαρης, Σοφία Νικολαΐδου.

Οι συμμετοχές θα αξιολογηθούν με βάση το λογοτεχνικό επίπεδο γραφής και την πρωτότυπη μυθοπλασία.

Ο διαγωνισμός ξεκινά την Δευτέρα 2 Μαΐου 2011 και η τελευταία ημέρα υποβολής συμμετοχών είναι η Κυριακή 31 Ιουλίου 2011.

Αφιέρωμα στον Ξενόπουλο


ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Στην Κική Δημουλά το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, έγινε η απονομή των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας 2010. Κεντρικό πρόσωπο, η ποιήτρια Κική Δημουλά, η οποία τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας.
Τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος χαιρέτισε την απονομή, τον υποδέχθηκε ο κόσμος μ' ένα χλιαρό χειροκρότημα.
Να σημειωθεί ότι από του χρόνου, τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας θα δίνουν έμφαση στους νέους συγγραφείς.
Τα άλλα βραβεία παρέλαβαν οι: Παντελής Μπουκάλας «Ρήματα» (Ποίησης), Βασιλική Ηλιοπούλου «Σμιθ» (Μυθιστορήματος), Παναγιώτης Κουσαθανάς «Λοξές ιστορίες που τελειώνουν με ερωτηματικό» (Διηγήματος), Γιώργος Βέης «Από το Τόκιο στο Χαρτούμ: Μαρτυρίες, συνδηλώσεις» (Χρονικού - Μαρτυρίας), Αγγελος Χανιώτης «Θεατρικότητα και δημόσιος βίος στον ελληνιστικό κόσμο».
Τα περιοδικά «Το Δέντρο» και «Διαβάζω» μοιράστηκαν εξ ημισείας το Βραβείο Περιοδικού.

της ζωής μας οι "συνθήκες"Μια θάλλασα μάχες και μέχρι να το καταλάβεις σε βαφτίζουν αραξοβόλι..


Τι να γράφει η καλή μας Βάντα για τις συνθηκολογήσεις και τις ήττες μας, για τις μάχες και τις προσπάθειες ανάρρωσης που έχουμε διεξάγει ; Τι να γράφει ;

Εκδόσεις Ψυχογιός... το βιβλίο της συμμαθήτριας σαλπάρει.   Καλοτάξιδο