Τι διαβάζουμε;

Σεμπάστιαν Μπάρυ ( Ιρλανδία )

Oι κεραίες της εποχής μας : σκηνοθεσία/μοντάζ: Γιάννης Κατσάμπουλας, επιμέλεια-παρουσίαση: Ανταίος Χρυσοστομίδης, Μικέλα Χαρτουλάρη - φωτογραφία: Δημήτρης Κορδελάς - παραγωγή: S.M.art Media - τα γυρίσματα έγιναν στην Ιρλανδία.
http://www.youtube.com/watch?v=hnDszQdXGGM
«Εγώ τους λυπάμαι όλους με την κρίση. Ακόμα κι εκείνους που πρόλαβαν να "φάνε" καλά. Διότι υπήρχε μια μικρούλα φλόγα που έκαιγε μέσα μας και τώρα είναι σαν να της έχουν ρίξει νερό. Όλοι αισθανόμαστε ότι τίποτα δεν έχει νόημα και μεταμορφωνόμαστε σε μια χώρα ψυχωτική».
Τα λόγια αυτά θα μπορούσαν να βγαίνουν από το στόμα ενός Έλληνα πολίτη αλλά βγαίνουν από το στόμα ενός διάσημου Ιρλανδού μυθιστοριογράφου και θεατρικού συγγραφέα, του Σεμπάστιαν Μπάρι. Γνωστός στην Ελλάδα από τρία μυθιστορήματά του ("Η οδύσσεια του Ινίας ΜακΝάλτυ". "Μακριά, πολύ μακριά" και "Η μυστική γραφή") ο Μπάρι εμπνέεται από τη συχνά τραγική Ιστορία της χώρας του και προσπαθεί να κατανοήσει ποια από τα σημερινά προβλήματα της Ιρλανδίας έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν, στον αγώνα της κατά των Άγγλων.
Η Μικέλα Χαρτουλάρη και ο Ανταίος Χρυσοστομίδης συνάντησαν τον συγγραφέα στο εξαιρετικά διακοσμημένο σπίτι του -ένα παλιό πρεσβυτέριο του 19ου αιώνα, χαμένο μέσα στα χωράφια- στην επαρχία Ουίκλοου, μια επαρχία με επίσης μεγάλη ιστορία αφού κατοικήθηκε από τους Κέλτες, ερημώθηκε από τους Βίκινγκς και σήμερα αποτελεί την πιο τουριστική περιοχή της νότιας Ιρλανδίας. Πενήντα πέντε χρονών σήμερα, γιος της γνωστότερης ηθοποιού του Ιρλανδικού θεάτρου, ο Μπάρι δύσκολα παραχωρεί συνεντεύξεις για τις εφημερίδες και την τηλεόραση. Έκανε μια εξαίρεση για την Ελλάδα, μια χώρα που αγαπάει ιδιαίτερα αφού έρχεται συχνά εδώ για διακοπές. Ο Τσιτσάνης και η "Συννεφιασμένη Κυριακή" τον συντροφεύουν καθημερινά και στην Ιρλανδία, αφού αυτή είναι η μουσική που ο Μπάρι ακούει συνεχώς στο αυτοκίνητό του!
Στη συνέντευξή του ο Μπάρι δεν φοβάται μήπως φανεί αιρετικός. "Συγχωρήσαμε πολλά στους εαυτούς μας επειδή μάς θεωρούσαμε θύματα" θα πει κάποια στιγμή ενώ συζητάει για τις έννοιες του ήρωα και του προδότη, αμφισβητώντας έντονα κάθε δογματική και μονόπλευρη ματιά. "Δεν υπάρχει σωστός και δίκαιος πόλεμος" θα πει σε ένα άλλο σημείο της συνέντευξης, έχοντας απόλυτη επίγνωση ότι σε έναν κόσμο που εξακολουθεί να χωρίζεται σε "καλούς" και "κακούς" μια τέτοια θέση ακούγεται τουλάχιστον ανατρεπτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: