Πόσοι αναγνώστες επισκέφτηκαν το blog μας ;

οι καθιερωμένοι στρέφονται σε νουβέλες

     Ολοένα δυσχερέστερο αποδεικνύεται για τον σύγχρονο αναγνώστη το να βυθιστεί στην ανάγνωση λογοτεχνικών έργων μεγάλης έκτασης. Το συζητήσαμε στη λέσχη και αποδώσαμε το γεγονός στην ταχύτητα και την ανυπομονησία της σύγχρονης εποχής, τις φόρμες που επικρατούν στο διαδίκτυο, τις κατακλυσμιαίες ειδησιογραφίες που κρατούν όμηρο τον άνθρωπο στην επικαιρότητα, ένα πλέγμα παραγόντων που αφήνει παραπονεμένη την ουσιαστική επικοινωνία με τα αριστουργήματα κάθε λογής τέχνης.
     Δεν είναι καθόλου τυχαία η χρήση της μικρής φόρμας  τον τελευταίο καιρό από τους λογοτέχνες μας. Απόδειξη ότι υπάρχει μια έντονη αλληλεπίδραση με το ευρύ αναγνωστικό κοινό που "ζητά" σύντομες ιστορίες χωρίς έκπτωση στην θεματολογία τους, ικανές να του γνωρίσουν τον άγνωστο σε πολλούς κόσμο της λογοτεχνίας αλλά και να είναι "χρηστικές", δηλαδή να μην είναι παραπάνω βάρος στον καθημερινό μόχθο του. Οι συλλογές διηγημάτων και οι νουβέλες δίνουν και παίρνουν...
    Πρέπει να αντισταθούμε ή πρέπει να προσαρμοσθούμε με τα γεγονότα ; Ως προς την γραφή, τις δημιουργίες μας, έχει να κάνει με τα κίνητρά μας. Ως προς την επιλογή των κοινών αναγνωσμάτων μας το ζήτημα έχει παγίδες. Αριστουργήματα μικρής έκτασης υπάρχουν χιλιάδες στην παγκόσμια βιβλιοθήκη. Ευανάγνωστα όμως δεν είναι. Αντιθέτως τα σύγχρονα best seller ανεξαρτήτως έκτασης κυλούν σαν νερό αφήνοντας ελάχιστα ερωτήματα-θέματα-στοιχήματα προς καλλιέργεια.
    Σε μια λέσχη ανάγνωσης προσφεύγεις για να παρασυρθείς αναγνωστικά σε ανώτερα επίπεδα και για τούτο το στοίχημα των ποιοτικών επιλογών είναι κεφαλαιώδες. Οπότε θα είναι ήττα αν το κριτήριο στις επιλογές μας θα είναι η ευαναγνωσιμότητα. Και φέτος λοιπόν προτείνω να αντισταθούμε στο ρεύμα. Λίγες σελίδες ναι, ρηχές όμως όχι.
    Περικλής  

Δεν υπάρχουν σχόλια: