Πόσοι αναγνώστες επισκέφτηκαν το blog μας ;

And the Bohemian goes to...

1. Μπαρ Φλωμπέρ, Αλέξης Σταμάτης         7 ψήφοι

2. Το σβήσιμο, Percival Everett 5 ψήφοι
3. Το όνειρο του Οδυσσέα, Μάκης Καραγιάννης 4 ψήφοι
4. Το πεθαμένο λικέρ, Γιάννης Ξανθούλης 3 ψήφοι
   Σκοτεινές επιγραφές, Αλέξης Πανσέληνος 3 ψήφοι
5. Σπούτνικ αγαπημένη, Haruki Murakami 1 ψήφος
   Η πρώτη λέξη, Βασίλης Αλεξάκης 1 ψήφος
6. Τα σακιά, Ιωάννα Καρυστιάνη 
   Ένα κάποιο τέλος, Julian Barnes        

ένα animation για τη δύναμη του βιβλίου

http://www.lifo.gr/team/bookroom
 στην ανωτέρω ιστοσελίδα ( bookroom ) μπορείτε να βρείτε το video με την μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων με θέμα τη διαχρονική δύναμη των βιβλίων.
 ανοίξτε την σε full screen mode και βυθιστείτε στις όμορφες στιγμές της
Περι

Μια αναπάντεχη "απάντηση"


Ένα από τα σημεία που είχα πει στην κουβέντα που κάναμε την Τετάρτη για το βιβλίο της Γκόρντιμερ «Το όπλο του σπιτιού» ότι μου άρεσε και θα ‘λεγα ότι μου τυπώθηκε στο μέρος εκείνο του εγκεφάλου μου που συνομιλεί τακτικά με την καρδιά μου, είναι ένα από τα σημεία που οι γονείς ψάχνουν το παρελθόν και ψάχνουν τα λάθη τους και τις παραλήψεις  τους στην ανατροφή και διαπαιδαγώγηση του μοναχογιού τους και ανασύρουν από την μνήμη μια μέρα που βγήκαν με το «απαγορευμένο», για το συγκρότημα, κατοικίδιο και γίνεται μια παρατήρηση για τον τρόπο που εκφράζονται τα παιδιά και μάλιστα όταν είναι εντυπωσιασμένα από κάτι που μόλις έμαθαν.

«… Τα χαρτιά είναι δέντρα, η βροχή είναι το νερό που ανεβαίνει από τη γη όταν ο ήλιος τη ζεσταίνει. Άρα τα πάντα είναι κάτι άλλο. Και τα δάκρυα; Όταν κλαίω;...»
Μετά λοιπόν από την κουβέντα που κάναμε για το βιβλίο, δεν ξέρω αν είναι τυχαίο, δεν ξέρω αν είναι σύμπτωση, αν είναι μαγικό ή αν η λογοτεχνία έχει κάποια «εσωτερική συνομιλία» δείτε τι βρέθηκε μπροστά μου:
«Words are tears that have been written down. Tears are words that need to be shed. Without them, joy loses all its brilliance and sadness has no end. Thank you, then, for your tears.»

Μεταφράζω χωρίς να είναι η επίσημη μετάφραση:
Οι λέξεις είναι δάκρυα που γράφτηκαν. Τα δάκρυα είναι λέξεις που ‘χουν ανάγκη να χυθούν. Δίχως αυτές, η χαρά χάνει όλη την λαμπρότητά της κι η λύπη δεν έχει τέλος. Σ’ ευχαριστώ λοιπόν για τα δάκρυά σου.
Το πολύ μικρό απόσπασμα είναι από το βιβλίο “Aleph” του Paulo Coelho.
(Στο αγγλικό κείμενο το "them" ίσως να πηγαίνει στα δάκρυα ίσως και στις λέξεις μιας και η Αγγλική δεν έχει γένη. Λόγω όμως του πνεύματος και του παιχνιδιού που κάνει με την μετατροπή από τα δάκρυα στις λέξεις επέλεξα το "them" να αναφέρεται στις λέξεις για να συνεχίσει το παιχνίδι. Το νόημα δεν πιστεύω να αλλάζει...)
panos kech

Αποθήκη Α’, Λιμάνι, mini festival

Κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Sex, προβλήματα και σινεμά ΧΙΙ» διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (Ι.Μ.Ο.Π.) και...
το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (Κ.Ε.Σ.Α.Υ.) για δωδέκατη χρονιά. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει πέντε μεγάλου μήκους ταινίες και θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά φέτος στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Λιμάνι) απο σήμερα έως το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου. Στόχος αυτών των πέντε κινηματογραφικών βραδιών του αφιερώματος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα σχέσεων, σεξουαλικής υγείας και σεξουαλικής συμπεριφοράς.
 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012
MOYΣEIO KINHMATOΓPAΦOY ΘEΣΣAΛONIKHΣ
20:30  Τρίο (Tom Tykwer ,119')
Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012
MOYΣEIO KINHMATOΓPAΦOY ΘEΣΣAΛONIKHΣ
20:30  Τα παιδιά είναι εντάξει (Lisa Cholodenko ,106')
Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012
MOYΣEIO KINHMATOΓPAΦOY ΘEΣΣAΛONIKHΣ
20:30  Οι εποχές του έρωτα (Giovanni Veronesi ,125')
Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012
MOYΣEIO KINHMATOΓPAΦOY ΘEΣΣAΛONIKHΣ
20:30  Princess (Anders Morgenthaler ,90')
Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012
MOYΣEIO KINHMATOΓPAΦOY ΘEΣΣAΛONIKHΣ
20:30  Σκηνές σεξουαλικής φύσης (Ed Blum ,91')