Πόσοι αναγνώστες επισκέφτηκαν το blog μας ;

ο Μάκης Καραγιάννης Bohemian- Είμαι ένας αγανακτισμένος πολίτης πολύ πριν δημιουργηθεί το κίνημα των αγανακτισμένων. Δεκαετίες πριν, κι ας δείχνω ηλικία με τούτο ! 
   Ήρθε, εξομολογήθηκε, μας έγραψε αφιερώσεις στο βιβλίο του

και δέχθηκε πλήθος ερωτήσεων  ο Μάκης Καραγιάννης, αυτός ο μαθηματικός που εργάζεται στην πόλη μας ως εκπαιδευτικός και αρθρογραφεί ως βιβλιοκριτικός και βρίσκει και το σθένος να εκτίθεται συγγράφοντας κοινωνική λογοτεχνία.

- Το βιβλίο μου είναι χωρισμένο σε τρία μέρη, το πρώτο είναι ένα campus novel με το ύφος που απαιτεί ένα σκιαγράφημα των πανεπιστημιακών γεγονότων , το δεύτερο ένα αστυνομικό διήγημα και το τρίτο μέρος ένα κοινωνικό λογοτέχνημα με την ένοια ότι βάζει όλα τα ερωτήματα γύρω από το καίριο ερώτημα. Τι έφταιξε ; Τι έφταιξε και μια γεννιά που μπήκε με εκρηκτική δυναμική για να αλλάξει τη χώρα κατέληξε μια γεννιά της κατανάλωσης και του βολέματος, μια στιγματισμένη πλέον γεννιά ;  

  Ο Καραγιάννης παραδέχθηκε ότι η κινητήριος δύναμη αυτού του λογοτεχνήματος ήταν μια παρατήρηση, η ανάγνωση από μέρους του ενός κενού που υπήρχε στο χώρο του κοινωνικού διηγήματος, έναν χώρο που υπηρέτησε τόσο υπέροχα ο Δημήτρης Χατζής, έναν χώρο που πολλές φορές δυσκολεύεται να τοποθετήσει στα ράφια έργα μεταξύ των αξιόλογων βιβλίων με την κυρίαρχη θεματολογία : την οικογένεια, τον έρωτα, το έγκλημα, την καταγεγραμμένη ιστορία και την αυτοβιογραφία.
  Ομολόγησε ότι στην πενταετία της συγγραφής του έργου που έναυσμα είχε τα πρώτα μεγάλα σκανδαλα διασπάθισης κοινωτικών κονδυλίων από τα πανεπιστήμια, πέρασε στιγμές ανασφάλειας καθώς το κλίμα της ευμάρειας και του χαλαρού έως άκριτου καταναλωτισμού δεν έδειχνε ακόμη κοινωνικά δείγματα ωρίμανσης ή σκεπτικισμού. Σήμερα το βιβλίο κουμπώνει στην εποχή του μεγάλου αναβρασμού και δίνει στον αναγνώστη ευκαιρίες για να εξηγήσει τα πράγματα.
  - Οι μικρές εκπτώσεις έφταιξαν ! Οι μικρές εκπτώσεις, πράγματα που δεν τους δώσαμε και μεγάλη σημασία, ένας φίλος που έκανε τον αγώνα τον καλό και εμείς δεν στηρίξαμε, ένας άλλος που λάκισε και που δεν τον συνεφέραμε, αν θέλεις και που δεν τον καταγγείλλαμε, μια εξαίρεση που έγινε στην αξιοκρατία αλλά εκείνη η εξαίρεση εμας μας βόλεψε, ο μικρός μας εαυτούλης που ακινητοποίησε την έμφυτη τάση μας για πρόοδο. Αυτά ..

  Ο Καραγιάννης στήνει τα σκηνικά του με λεπτές αναφορές στον Όμηρο, σκιαγραφεί τους ήρωές του κόντρα στην κλασσική μέθοδο, αφαιρετικούς, λιτούς, με την πένα του να υπηρετεί αβίαστα τον μοντερνισμό, δεν επιζητά την ιδεολογική καθοδήγηση του αναγνώστη, είναι της σχολής ... εγώ σου θέτω τα ερωτήματα, εσύ βρες τις δικές σου απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση το όνειρο του Οδυσσέα είναι ένα βιβλίο που κάθε φορά που το ακουμπάς δίπλα σου ξεκινάς έναν γόνιμο πολιτικό διαλλογισμό.

 - Υπάρχει αναβρασμός στην ελληνική λογοτεχνία. Γίνονται συναντήσεις και συνέδρια για να διαπιστωθεί τι είναι αυτό που εκκολάπτεται. Σε κάθε περίπτωση ετούτη η μεγάλη κοινωνική και πολιτική προσαρμογή σε άγνωστα δεδομένα κυοφορεί αλλαγές στην θεματολογία των σύγχρονων ελλήνων πεζογράφων οι οποίες είναι ήδη ορατές. 

   Ο Καραγιάννης εκπέμπει έναν γαλήνιο σκεπτικισμό, όταν τον συναναστραφείς, δεν είναι και ο πιό αισιόδοξος Έλλην, εκείνο που μοιάζει να περιμένει με αγωνία δεν είναι τα αποτελέσματα της κρίσης στα λογοτεχνικά δρώμενα αλλά οι κοινωνική και πολιτική μας αφύπνιση, το άλμα εμπρός, τούτο τα άλμα που κάνει ένας λαός σαν μένει για χρόνια αναδιπλωμένος σε μια γραμμή που δεν μπορεί να πει κανείς αν είναι ο τερματισμός ή η αφετηρία.

- Χαίρομαι όταν συναντώ ανθρώπους σε λέσχες ανάγνωσης, ιδιαιτέρως ομάδες που έχουν ποικίλλα ενδιαφέροντα και διαβάζουν παγκόσμια λογοτεχνία. Πολλές φορές οι κριτικοί αποτυγχάνουν να πιάσουν υποδόριες πτυχές του λόγου και του πνεύματος ενός ανθρώπου που παραδίδει ένα λογοτέχνημα στο κοινό, πτυχές που εντοπίζουν οι συνομιλητές μου στην κοινωνία. Ελπίζω να σας ξαναδώ. 

    Τούτη , πάνω κάτω ήταν η παρουσία του Καραγιάννη στη λέσχη Bohemians η οποία κράτησε την πορέα των είκοσι ατόμων καθηλωμένη για 4,5 ώρες. Εμείς για ακόμη μια φορά με Θεσσαλονικιό λογοτέχνη αισθανθήκαμε την ευτυχία της παρέας που παράγει τροφή για το μυαλό και απόσπαση από την κατασκευασμένη επικαιρότητα. Και εις άλλα με υγείαν ! 1 σχόλιο:

Effie είπε...

Πολύ ωραία παρουσίαση. Ευχαριστούμε,Περικλή!